Kommunikáció a színekkel

A színek sokkal mélyebb jelentéstartalommal bírnak, mint azt valaha gondoltuk volna. A színekkel kommunikálunk magunkról. Másokból érzelmeket váltunk ki, illetve hatnak a saját hangulatunkra, érzelmeinkre, lelki állapotunkra, közérzetünkre is. Vizuális üzenetet küldünk a színekkel.

Fekete

A fekete színt nem fény váltja ki, hanem a fény teljes hiánya. Nem rendelkezik hullám hosszal és frekvenciával, ezért nem nevezhetjük színnek. Erőt és tekintélyt sugároz, szigorú de egyben ünnepélyes hatású. Ugyanakkor a gonoszt, az alsóbbrendű dolgokat is jelöli. A halál és a gyász színe. A 20. század elejéig a magyar népviseletben a menyasszonyi ruha színe volt.

Fehér

A feketével ellentétben leginkább pozitív jelentése van. (Tisztaság, ártatlanság, jóság, egyszerűség, szüzesség). A fehér a világosságot a fényt, ezáltal a tökéletességet jelöli. A fehér galamb a békét, a fehér ruha a szüziességet jelöli. A fehér a tisztaság és a frissesség jele. A fehérre mindenkinek szüksége van, számtalan változat közül mindenki talál megfelelőt a maga számára. A törtfehértől a hófehérig.

Szürke

Az egyszerűség a letisztultság, a semlegesség, bölcsesség színe. Az unalmat és az egyhangúságot is jelképezi. Viselője nem szeretne nagy feltűnést kelteni.

Ezüst

A tisztaság és az őszinteség színe. (A királynő féme.). A nőies energiákra a holdra, kreativitásra utal, ezenkívül pedig a pénz hatalmát és a kereskedelmet is szimbolizálja.

Arany

Az isteni hatalom, dicsőség, halhatatlanság a nap jelképe. (A király féme). A tapasztalat, az érettség és a tudás kifejezője, bár kapzsiságot és mértéktelenséget is jelent.

Barna

A föld színe, az otthon és a biztonságot jelképezi. A gondoskodást, termékenység a test és az egészség kapcsolatának kifejezője. Viszont a barna, a földhöz ragadtságot és a hagyományok tiszteletét is jelenti. Kiváló alternatíva a fekete kiváltására, a barna egymagában unalmasnak tűnhet, de más színek életet lehelnek bele.

Bézs

Ez a színcsalád nyáron kiegészítheti a feketét és a barnát. Ez a szín barátságosnak és nyitottnak látszat. Jó választás amikor azt akarjuk, hogy megszólítsanak minket. Előnyös azoknak, akik emberekkel dolgoznak.

Kék

A logikus gondolkodás, a béke, remény, bizalom és a hűség színe. A végtelen égbolt és a tenger nyugalmát árasztja. A navy blue szintén jó alternatíva a fekete kiváltására.

Rózsaszín

A nőiesség és az anyaság színe. A fiatalabb korosztály körében nagyon kedvelt. Gyengédséget, szeretetet és gondoskodást fejez ki.

Lila

A lila a misztikum, a megvilágosodás színe, az egyensúlyt jelöli, a föld és az ég között. A keresztény kultúrában nagy jelentőséggel bír. A spiritualizmus és a meditálás színe is.

Vörös:

A vörös az energia színe, viselj pirosat és magabiztosság fog sugározni rólad. A piros mindenkinek jól áll, csak meg kell találni az évszaktípusodnak megfelelő pirosat. A vörös az emberi „dimenzió”, a földdel való kapcsolatot jelöli. A világosabb árnyalatai pozitív jelentés tartalommal bírnak, a szerelemre, szenvedélyre asszociálunk. A sötétebbek erőszakot, vért, háborút, hatalmat jelképeznek.

Bíbor

Az uralkodás, a méltóság és a lelki vezetők színe. A korrupcióval hatalommal való visszaéléssel, valamint a másokon való átgázolással is társítják.

Sárga

A napsugár az öröm, és a boldogság színe. Energetizáló hatású elősegíti gondolkodást, erőt és melegséget áraszt. Ugyanakkor a hatalom, a félelem és a gyávaság színe.

Narancssárga

A sárga boldogságát és a vörös energiáját ötvözi. Az életöröm a napfény, a barátság és a kreativitás színe. A túlsok narancssárga a hiúságra, túlzott önelégültségre utal. A narancssárga a legmelegebb szín.

Zöld

A zöld színről a természet harmóniája jut eszünkbe. Nyugalmat és békességet áraszt. A kezdet, a fejlődés, a megújulás és a gyógyítás szimbóluma, Ugyanakkor a féltékenység és az irigység színe is. A sötétzöld árnyalata pedig a pénzt jelképezi.

Türkiz

A kék és a zöld keveréke. A kommunikáció a siker és a művészetek színe. A trópusi tengerekre asszociálódunk, a harmónia és az egyensúly jelképe. A türkizkék a leghidegebb szín.